Patuljasti zec – pravi ljubimac

Šta su to patuljasti zečevi, kako izgledaju i koliko su zaista “patuljasti”.

 Nekoliko puta sam pomislila zašto ih uopšte i nazivaju patuljastim zečevima s’ obzirom na činjenicu da je  narastao iznad proseka svojih rođaka. Da li je stvar u tome što ga ja previše hranim? Milion pitanja koja sam sebi postavljala od trenutka kada sam došla u kontakt sa ovim bićem. No, sve je to bio početak i sve je to bio deo upoznavanja sa ovom divnom životinjom.

Kada je dama

Ja sam svog zeku dobila početkom Marta ove godine, tada je još bio beba od mesec dana. Sećam se kako sam se plašila da ga uzmem u ruke ne bih li mu slomila nešto. Pod rukama sam mu osećala svaku koščicu. Uzela sam ga u podzemnom prolazu kod jednog deke (koji se jako neprofesionalno ophodi prema njima, tako da sam ga praktično spasila odatle). On ga  je stavio u običnu kartonsku kutiju, i eto, u rukama sam držala jednomesečnog zeca. Odjednom sam imala zeca! Mislila sam da ću već naknadno da se raspitam sve o njemu, šta jede, mislim zec je to, jede šargarepu i kupus, nije sad to tako teško… Zar ne? I tako počelo je moje privikavanje na njega, i njegovo prikikavanje na mene.
Danas, prošlo je pet meseci od kako ga imam, i naučila sam mnogo toga o patuljastim zečevima.

Za početak, trebalo bi izaberati pasminu. Postoje patuljasti, orijaši, ovnoliki, kratkoliki, dugodlaki i dr. Razlikuju se od običnih zečeva po ishrani i načinu na koji se čuvaju. Nisu zahtevni kao psi, ali traže ljubav i jako su druželjubivi. Mogu da se čuvaju i sa macama, psima, i svim sitnim životinjama, ukoliko rastu zajedno. Ja sam se oduševila koliko su zanimljive životinje, mislila sam da su poput miševa, da se negde zavuku, ne mrdaju po čitav dan i nemaju interakciju ni sa kim. Naprotiv, moj se odaziva na svoje ime, dolazi, gura se kad hoće da se mazi i ume da bude jako tužan kada ga ostavim samog, dok sam na fakultetu, da se naljuti kad dobije kaznu… Oni su poput pasa i mački i imaju karakter. Čim krenem da ga mazim, zauzme položaj za maženje i prede, zeke predu tako što škrguću zubima. Životni vek im je oko 10 godina.

Sofijina omiljena zanimacija

Veterinar

Jako je bitno da se odvedu kod veterinara, čisto na rutinski pregled i oko utvrđivanja pola. Nađite veterinare koji su specijalno za glodare, jer sam ja imala sledeće iskustvo, odvela sam je kod veterinara i on mi je rekao da je Sofija muško, da ima oko 6 meseci, a tad je imala jedva dva meseca i nije bila muško.
Još jedna bitna stvar, je da zekama morate seći nokte. To može da uradi veterinar, a možete i vi.
Na ovom linku vam je detaljno prikazano kako da bezbedno isečete vašem ljubimcu noktiće.

Što se tiče zubića, moraće da ih tupi, postoje razni predmeti sa ukusima u petshopovima koje zeku navode da ih gricka i tako tupi svoje zube.

Ukoliko vaš zec ima problema sa zubima (sekutićima koji se ne dodiruju) pa se s toga ne mogu sami trošiti, moraćete ga voditi veterinaru na trimovanje.

Sofijina omiljena poza za spavanje

Ishrana

Na ovom linku imate sve što bi vaš zeka trebalo da jede. Deteljan popis hrane koju sme i ne sme da konzumira. 

Čuvanje

Možete ih držati u kavezu, ili mogu biti non stop slobodni, ili im pak obezbediti ograđeni prostor za kretanje.  Ja imam kavez koji mi služi samo kada nisam u stanu, dok sam na fakultetu, zatvorim ga i on bude tu par sati. Kavez treba imati najmanje 60x60cm, kako kažu, mada ga ja držim u mnogo manjem kavezu jer  većinu vremena provodi van njega. U kavezu bi trebalo biti mesta za posudu za hranu, vodu, wc i krevetić. Što se tiče wc-a, zečevi mogu da se nauče da samo tu vrše nuždu, ali ume da im se omakne, što u trenucima radosti, što ne znam ni ja zbog čega, da vam ostave po koje iznenađenje na tepih, krevet i slično. Srećom to su male kuglice, koje su tvrde i nemaju nikakav miris, pa se samim tim i lako skupljaju. Što se tiče navikavanja, tj učenja na wc, treba biti stripljiv. Posudice za wc možete kupiti u petshopovima, stavite u jedan ugao kaveza i kad god obavi nuždu van te posudice lupite dlanom i kažite glasno ne, i uputite ka posudici. U kavez mu stavite i igračkice, kako dok vi niste tu, vaš zeka ima čime da se zanima. Igračkice možete da kupite u petshopovima ili da ih sami napravite . Stare novine koje mogu da grickaju, kotur od istrošenog toalet papira, limenke, plastične flaše, stvari koje zveckaju, lopte i sl. Kad sam kod igračkica, zeke vole da grickaju, tako da kada ih puštate van kaveza, sklonite sve kablove. Meni je izgrickala kabl za mobilni, laptop i fen, tako da ih držite van domašaja zeke.

Higijena i zdravlje vašeg zeke

Vrlo su čiste životinje, nemaju nikakav miris i same čiste svoje krzno. Vrlo često poprimi miris moje kreme za ruke ili parfema. Nije ih potrebno kupati, ali ukoliko želite, možete. Ja sam Sofiju kupala. I to baš pre par dana prvi put, nije se bunila, možda je bila malo zbunjena u početku ali se vrlo brzo opustila. Linjaju se na svaka tri meseca, i njihov probavni sistem ne može da podnese dlake, kao kod maca, tako da je ih potrebno četkati, i skidati višak dlaka.
Što se tiče zdravlja, nos treba biti suv, a oči bistre. Ukoliko je izmet isuviše tvrd ili ako ima retku stolicu, trebalo bi ga odvesti veterinaru. Kijanje takođe ukazuje na prehladu, pa je vrlo važno da ih ne držite na promaji. Mnogo su osetljive životinje, i teško podnose vrućinu, temperaturu ne preko 25 stepeni, tako da ih leti držite u hladnim prostorijama.
Što se tiče transporta zečeva, moja Sofija je proputovale za sada oko 2000 km :) Postoje torbe za zeke koje se mogu naći u petshopovima, ili ih možete držati u krilu, ukoliko putujete kolima. Sofijino omiljeno mesto za putovanje je kaseta u autu.

Sofija kada je bila mala i dobra :)

Kažu da kuća postaje dom, kada vam se useli neko drag, ili vi unesete nešto vama drago, ja znam da odkad je Sofija ušla u moj dom, ja sam lakše podnosila cimerku, i manje se svađala sa dečkom ;) Mnogo su zanimljive životinje, ja bih ih nazvala antistres ljubimcima. Tako da je moj savet, da ako već razmišljate o ovakvom ljubimcu, ne mislite puno, jer se nećete pokajati.

 

Sofko posle dve godine (porasli smo :) http://www.provincijalka.com/patuljasti-zec-pravi-ljubimac-2/

One thought on “Patuljasti zec – pravi ljubimac

  1. Superica. Ja sam pre nekih 10 godina dobio na poklon jednog zekana. Na zalost, prakticno nista nisam znao o tome kako treba da ga hranim, cime, i tako dalje, tako da mi je poziveo svega 2 meseca…
    Inace je bio show, zbog njega sam poceo to leto da spavam u majici, posto su mu nokti bili jako ostri a cini mi se da mu nista nije bilo draze nego ujutru kad se probudi da pocne da skakuce po meni…

    Samo napred i srecno sa blogom :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>